Propozycje serwowania

GRZYBOWA NUDLE

Szybka i smaczna azjatycka zupa z grzybami. Dodałam tu suszone grzyby bo jeszcze mam ich sporo,  ale polecam użyć świeżych prosto z lasu a zaraz zacznie się sezon. Przygotuj: 1 mała pierś z kurczaka lub polędwicę z indyka 1 łyżkę świeżo startego (na drobno) imbiru 3 ząbki czosnku garść suszonych pokrojonych grzybów (namoczonych i umytych) […]

CZYTAJ/READ

Budyń jaglany z wanilią

Kaszę jaglaną uwielbiam za smak, wartości odżywcze i uniwersalność! Świetnie sprawdza się w najróżniejszych potrawach, jako baza jagielnika (sernika z kaszy jaglanej), baza na spód do tart wytrawnych i słodkich, jako dodatek do obiadu, czy właśnie jako podstawa domowego budyniu jaglanego. Kasza jaglana ma idealny, delikatny smak, który bez problemu możemy komponować ze słonymi czy […]

CZYTAJ/READ

Lekka pomidorowa zupa z soczewicy i marchewki

Jedynym minusem zup jest to, że nie mając odpowiedniego pojemnika, nie możemy ich zabrać ze sobą! Zapraszam do przepisu. Składniki: – 1,5l wody (możemy dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego) – 300g soczewicy czerwonej – 300g przecieru pomidorowego – 5 marchewek – 3 cebule – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki świeżego lub suszonego […]

CZYTAJ/READ

Na ciepło i zimno

Na zimno Pasztety podajemy osobno lub jako składnik kanapek. Na ciepło Proponujemy podawanie naszych pasztetów również na ciepło, podgrzewając je same lub w połączeniu z sosami lub grzybami. Musy na zimno Musy proponujemy jako dodatek do dipów (z twarożkiem, majonezem lub sojonezem), do dressingu (do oliwy lub oleju dodajemy po jednej łyżeczce musu – w […]

CZYTAJ/READ

Tarta cukiniowa z kwiatami cukinii i dyni na spodzie z kaszy jaglanej

Tarta cukiniowa z kwiatami cukinii i dyni na spodzie z kaszy jaglanej Nie mogę wyjść z podziwu nad smakiem i elegancją kwiatów cukinii i dyni. Nie dość, że są piękne, to mają niesamowite właściwości odżywcze. Są bogate w witaminy z grupy B i C, wapń oraz potas. Mają działanie obniżające poziom cholesterolu, alkalizujące i przyspieszają […]

CZYTAJ/READ