GRZYBOWA NUDLE

Szybka i smaczna azjatycka zupa z grzybami. Dodałam tu suszone grzyby bo jeszcze mam ich sporo,  ale polecam użyć świeżych prosto z lasu a zaraz zacznie się sezon.

Przygotuj:

1 mała pierś z kurczaka lub polędwicę z indyka

1 łyżkę świeżo startego (na drobno) imbiru

3 ząbki czosnku

garść suszonych pokrojonych grzybów (namoczonych i umytych)

2 młode cebule ze szczypiorkiem

2 łyżki sosu sojowego lub więcej

1 litr Bulionu Pierwszej Bazy Warzywnej (na 1 litr 4 łyżeczki bulionu)

makaron ryżowy vermicelli ok 100 g (lub taki jaki lubisz)

2 łyżeczki cukru kokosowego lub ksylitol

kolendra lub bazylia tajska ( opcjonalnie)

 

A teraz gotujemy:

Na patelni podsmaż kurczaka imbir oraz czosnek.

Przełóż do garnka i zalej bulionem, następnie dodaj grzyby, cebulkę, cukier kokosowy i sos sojowy.

W tym czasie zagotuj makaron i odcedź.

Pozwól aby zupa gotowała się około 20-30 minut.

Dodaj szczypiorek oraz makaron.

Jeśli potrzebujesz dopraw solą i pieprzem albo chili.

Przepis przygotowany przez Magdę z portalu www.myzdrowi.pl (partner Denvr Food).