Budyń jaglany z wanilią

Kaszę jaglaną uwielbiam za smak, wartości odżywcze i uniwersalność! Świetnie sprawdza się w najróżniejszych potrawach, jako baza jagielnika (sernika z kaszy jaglanej), baza na spód do tart wytrawnych i słodkich, jako dodatek do obiadu, czy właśnie jako podstawa domowego budyniu jaglanego. Kasza jaglana ma idealny, delikatny smak, który bez problemu możemy komponować ze słonymi czy słodkimi dodatkami. Nie umniejszając innym kaszom, jest również bardzo zdrowa i powinniśmy włączyć ją do naszej diety.

Składniki:
– 1 litr mleka (np. kokosowego – nie mleczka z puszki!, krowiego, migdałowego..)
– 200g kaszy jaglanej
– laska wanilii
*opcjonalnie: coś do posłodzenia (ksylitol)

Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem i gotujemy 20-25 minut na średnim ogniu, aż kasza będzie bardzo miękka. Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy i ponownie miksujemy. Przekładamy do słoiczków i dekorujemy ulubionymi dodatkami (u mnie gorzka czekolada i surowe kakao). Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

Specjalnie dla Denver Food Martyna Jacko

http://befitbestrong.pl